Chongquig
Zondag ochtend (18 Sept) vroeg (04:30u) uit de veren om verder zuidwaarts te vliegen naar Chongquig. Het is niet de grootste stad ter wereld, maar wel met de meeste inwoners, nl. 33 miljoen. Het is ongelofelijk om hierdoor heen te rijden, want er zijn alleen maar hoge flatgebouwen, van ca. 50 verdiepingen hoog. Tja je moet wat doen om die 33 miljoen op te bergen!
De reisleidster Amy was ietwat later, omdat er ticket problemen met een andere groep waren, en dat is niet altijd eenvoudig op te lossen in China. Na een lekker bakkie koffie zijn we in een mini-busje naar een weduwe monument gegaan, gebouwd ca. 100 jaar terug. Ook werden hier bedden tentoongesteld van de dochters van de rijke Chinezen, ca. 1000 jaar terug. Deze meisjes mochten nl. niet naar buiten en hadden in huis meerdere kamers en een groot hemelbed ter beschikking. Ook werden zij uitgehuwelijkt. Na deze cultuur injectie zijn we naar het oude centrum van de stad gegaan, Ciqikou, waar allemaal winkeltjes en oude Chinese ambachten waren. Op een van de foto's is Piet kleefrijst aan het stampen. De straat was erg gezellig en overheerlijke etenswaren kwamen voorbij. Dit was een leuke afwisseling na de shock van de inmense torenflats. Ook was er op een moment een enorme stank, dit bleek de lucht te zijn van het koken van tofu; echt ondragelijk, dus we waren niet in staat om hiervan een foto te maken. Wel stonk onze kleding een uur in de wind......
Amy stelde voor om Chinese Hotpot te gaan eten. Dit bleek een prima advies te zijn. Hotpot is nl. bouillon, in pittige en normale vorm, waarbij je vlees, vis, groenten en andere ondefinieerbare Chinese eetwaren in gaat koken. Het was echt overheerlijk en daarna dachten we uit te buiken, maar Amy had andere plannen en we zijn naar het Erling park gegaan.
De parken in China zijn sociale ontmoetingsplaatsen, en vooral in het weekend, komt de locale bevolking hier bijeen, om te ontspannen, vb. dansen, kaarten of mayong spelen. Vanuit dit park konden wij een gedeelte van de stad overzien en de rivier de Yangtze, waar de cruise ook start. We kregen, in een museum in het park, een uitleg over de dam, waarvan de bouw gestart is in 1993 en afgerond in 2007. Voor deze dam, moesten 1.3 miljoen mensen verhuizen, door het stijgen van het waternivo. De waterkrachtcentrale levert energie voor de wijde omgeving.
Hierna zijn we in een traditioneel theehuis, thee gaan drinken en hebben uitleg gehad over hoe je thee moet drinken. Man en vrouw drinken de thee verschillend, zie foto en we hebben hier natuurlijk erg om gelachen en na 2 kopjes thee is Piet maar gestopt met het drinken hiervan.
In het park was ook het huis van Changkaquek (de tegenstander van Mao). Snel nog even wat wijn (+ opener) gekocht in de supermarkt en daarna ingecheckt op de Chinese Loveboat. In de supermarkt waren we een attractie omdat we met ons boekje Point It, een flessenopen probeerden aan te geven, dit gaf nogal wat hilariteit, maar uiteindelijk hebben we een opener gekregen. Op de boot werden we vriendelijk ontvangen en hebben een mooie hut, met alle voorzieningen en een balkon. Helaas is het weer wat minder; de temperatuur is prima, ca. 25 graden en de regendruppels +/- 16 graden, maar dat mag de pret niet drukken. Gisterenavond is de boot rond 23u vertrokken en na wat wijntjes zijn we heerlijk gaan slapen op het geronk van de motor.
Veel liefs uit Fengdu.
ik geniet van jullie verhalen,het komt me zo bekent voor,de hoge flats in de steden, de parken met dansende en sportende mensen,en ik kan de stinky tofu nog ruiken,de heerlijke smaak van de hotpot ligd me nog op de tong.en het theeritueel staat me ook nog bij.ik ga zeker nog een keer naar china
Geweldig jullie verhalen en foto's, het recept van die Hotpot hebben jullie zeker wel, want die ziet er heerlijk uit. Het is leuk om toch zo mee te reizen, en jullie belletje was hartstikke leuk. Mooi die beltechniek van tegenwoordig, vanuit en vanaf overal bereikbaar. Geniet van de cruise, we zijn benieuwd! Groetjes
is nog mee gevallen dat piet 2 maal thee heeft gedronken, met twee biertjes heeft hij normaal wat minder moeite,yvon breng hem maar een beetje cultuur bij hoor gr. henk pl
Volgens mij hebben jullie het wederom super naar jullie zin! Veel plezier op de boot en geniet er nog van...............
Ik geniet er van om jullie verhalen te lezen en de foto's te bekijken ! 't moet toch wel vreemd aanvoelen om als enige buitenlanders tussen al die chineesjes te lopen ;-) nog veel plezier groetjes x