Piet-en-Yvonne-in-Azie.reismee.nl

Beijing - China

Na een voorspoedige vlucht, van A'dam naar Beijing, zijn we maandag middag wat gaan rondwandelen in de buurt van het Hotel. Beijing bestaat uit verschillende ringen en de afstanden zijn enorm. Oppervlakte van de stad is ca. 300 x 250 km. De stad is verdeeld in 16 districten en bestaat uit verschillende ringen, waar de wegen ook naar genoemd zijn. Na de omgeving verkend te hebben, zijn we door Chaoyang park gelopen en daarna naar een Shopping Mall. Dit is dus gewoon Europees/Amerikaans, maar je ziet hier 99% Chinezen en bijna geen blanken. In deze Mall, alle bekende merken voor kleding, horloges, tassen, etc. etc. De munt eenheid is Yuan, 10 Yuan is ong. 1 Euro.

Vandaag is de ontdekking van Beijing echt begonnen en de Muur en Hutong Tour in de oude stad stond op het programma. We reizen lux en hebben een privé chauffeur en Engels sprekende reisleidster. Met de auto was het ca. 1.5u rijden en helaas erg bewolkt en soms wat regen. Met de kabelbaan zijn we naar toren 14 gegaan (we hadden ook 1000 treden in 45 min kunnen lopen, maar hebben toch voor de kabelbaan gekozen). Helaas, helaas, bijna helemaal in de mist. Toch zijn we een stuk gaan lopen en tussen toren 18 en 19 een hele steile trap. We hebben getwijfeld, maar zijn geen mietjes, dus gewoon die trap op. Hoewel.......het waren dus 522 treden (hebben ze op de terugweg geteld, want heen hadden de energie nodig om te klimmen). Wat drinken gekocht, kost natuurlijk een paar Yuan's op z'n hoogte, maar er waren geen alternatieven. Soms hadden we toch nog wat uitzicht en het is ENORM!!!! 2500 jaar is China begonnen deze muur, van 6000 km te bouwen, om zich te beschermen tegen de Mongolen. Er is een hoop geschiedenis rond deze muur, maar dat mogen de lezers zelf opzoeken op internet.

Na deze fikse wandeling, 15 min in de auto en een Chinese lunch. Daar het bier 'niet te drinken was', hebben we gezellig samen Chinese thee gedronken tijdens de lunch. Wie had dit nu weer van Piet verwacht.......

Na de lunch zijn we met een Riksja (3 wieler met bakje), door het oude centrum (Hutong) gereden. Onze fiets-chauffeur had het erg moeilijk met 2 van die Wit-neuzen in zijn bakje en zal vanavond erg goed slapen. Opvallend was dat vele Riksja's ons inhaalden.......denk maar na over de reden....... Na de Riksja trip zijn we bij een familie thuis geweest. Het huis staat er al meer dan 200 jaar, er wonen 3 gezinnen en het ziet er niet uit. Maar de mensen zijn blij dat ze in een gewoon 'huis' wonen en niet in een hoog en duur appartement, wat bijna onbetaalbaar is in Beijing.

Hierna zijn we in het oude centrum (alleen maar laagbouw), naar de Drum Toren gegaan. Opweg hiernaartoe, kwamen we op straat meerdere groepjes Chinezen tegen die het spel Mayong speelden. Natuurlijk wordt er om geld gespeeld en op de 4 zijden is in het speelkleed, zakjes voor je Yuan's ingenaaid. Ook moest Yvonne natuurlijk weer naar de wc en in de oude stad hebben de mensen geen toilet en om de 100 mt zie je een openbaar toilet. De 1e bleek zonder muurtjes/deur te zijn, dus maar even naar de volgende toilet gelopen, waar de deur dicht kon.

De Drum Toren is 600 jaar geleden gebouwd en had als functie, middels drums, de tijd aan te geven. Elk uur werd er 3 minuten gedrumd, wat in de wijde omgeving hoorbaar was. Nu is er om de paar uur een traditionele voorstelling. Dit gebouw had geen lift en we moesten wederom weer klimmen, 60 treden. Conditie wordt met de dag hier beter...........

Onze eerste indruk van China is overweldigend. Morgen een tour, met verschillende attracties en nu wat drinken aan de bar.

Groetjes uit Beijng, Piet & Yvonne

Jeno Remeczky

Piet kijk je uit met die muur NIET OMGOOIEN!! veel plezier daar gr aan Ivon Jeno ben je op tijd terug voor het tenissen???

Leo en Miek

Zitten we net met jullie reissite voor onze neus, komt vers van jullie pers de 1e indrukken uit China binnen rollen. Hartstikke leuk bericht, en wat een belevenissen. Je kon op de foto van de muur goed het effect van die 522 treden op jullie gezicht zien. Afzien was het zo te zien. Geniet er van, en we reizen in gedachten en via jullie site toch met jullie mee. Groetjes

Anneke en Ries

Hoi Yvonne en Piet,

die conditie van jullie gaat natuurlijk enorm snel voorruit nu!!! Zeker als het bier vies blijft smaken! Hoe zit het met
de wijn?? Leuk, dat we zo mee kunnen reizen....geniet ervan! Groetjes Anneke en Ries

Henny

Ik vind dit een mooi reisverslag. Piet aan de thee? Je moet wat hè? Jullie maken leuke dingen mee en fijn om daar het thuisfront deelgenoot van te maken.

Heel veel plezier nog!! Gr. Henny

Cees en Marjan

Wat een geweldige reis.......en jullie maken wat mee.
Wij gaan maar weer a.s. zaterdag de gevangenis in!!!!!

Geniet ervan!! Veel liefs Marjan en Cees